Toro

D.O. Toro, Domincación de Origen Toro


Geschiedenis

De Toro wijnen zijn doorspekt van traditie. En dit alles al gestart tijdens de Romeinse tijd. Zo wordt er gedacht dat al in 210 BC de Romeinen in de Duero regio de wijncultuur promootten nadat zij het Vacceo gebied hadden veroverd en de gehele stad hadden vernietigd. Dit onder aanleiding van de Carthager, generaal Hannibal. In de middeleeuwen wijn werd erg gewaardeerd en had zelfs Koninklijke privileges. Deze zorgde ervoor dat wijn commercieel verhandeld werd en in steden en dorpen waard de verkoop van wijn nog verboden was. Deze wijn was veelal te vinden in de wijnkelders van Koninklijke families en aan boord van schepen die op weg waren naar de Nieuwe Wereld.

 

Gedurende de 19e eeuw is er grote hoeveelheid wijn naar Frankrijk geëxporteerd om het gat te dichten dat door de phyloxera plaag geslagen werd. In de 70’er jaren van de 20e eeuw zijn de eerste stappen gezet om wat later bekend kwam te staan als “Dominación de Origen Toro”, die in 1987 is gestart. D.O. Toro heeft momenteel 50 wijnhuizen een certificaat afgegeven.

 

Regio

De Zamora provincie is gevestigd in het westen van de regio Castilla y León. De wijnregio die de naam Toro D.O. mag dragen is gesitueerd Zuidoostelijk in de provincie Zamora en dit behelst onder andere de natuurgebieden

Tierra del Vino (wijnland), Guareña vallei en Tierra de Toro (Toro-land) en naast de plateaus Tierra del Pan (land van het brood) en Tierra de Campos (land van de boeren). Het gebied dat Toro D.O. genoemd mag worden is 62.000 hectaren groot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De Toro wijnen

 

Rood - Tinto

Gemaakt van de autochtone Tinta de Toro variant die vergelijkbare karaktertrekken heeft als de Tempranillo en Tinto Fino varianten. Echter de Tinta de Toro wordt al diverse eeuwen geteeld in dit gebied en heeft daardoor zijn eigen karakter, naam en persoonlijkheid.

 

Rosé - Rosado

Gemaakt van de varianten Tinta de Toro (minimaal 75%) en Grenache (voor het overige deel of 100% Grenache). Op traditionele wijze gemengd met onder andere gebruik te maken van maceratie; het weken van 6 tot 24 uur van gekneusde blauwe druiven om kleur te geven aan roséwijnen waarna fermentatie (gisting) plaatsvindt door middel van koude temperaturen.

 

Wit - Blanco

Deze witte wijnen worden gemaakt met de varianten Malvais (minimaal 85%) en Verdejo (voor de rest of voor 100%). Deze worden geproduceerd door gebruik te maken van een pneumatische pers, en met een korte en koude maceratie techniek om alle smaken van de varianten te behouden.

 

Passie voor Spaanse wijn

 

 

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page