Spanje heeft 1,17 miljoen hectare aan wijngaarden en is hiermee het grootste wijnland in oppervlakte ter wereld. Echter, Spanje is derde land qua wijnproductie (na Frankrijk en Italie). Dit komt omdat de wijnranken verder uitelkaar zijn geplaatst dan gebruikelijk. De reden hiervoor is dat door de droge weersomstandigheden de wijnranken zo min mogelijk elkaar in de weg moeten zitten en elkaar concurreren om een stukje onvruchtbare droge grond. Spanje kent meer dan 400 verschillende druiftypen maar circa 80% van de wijn die wordt geproduceerd in Spanje is afkomstig van 20 druifsoorten waaronder; Tempranillo, Albariño, Garnacha, Palomino, Airen, Macabeo, Parellada, Xarel•lo, Cariñena en Monastrell.

 

De bekendste wijnregio’s in Spanje zijn Rioja en Ribera del Duero, bekend door haar Tempranillo, Valdepeñas, gedronken door Hemingway, Rías Baixas in het noordwesten in Galicië dat bekend staat om haar witte wijnen gemaakt Albariño en Catalonië met haar wijnregio’s Penedès (vooral bekend als bakermat van de Cava) en de Priorat regio.

 

Spaanse wijnwetten hebben in 1932 een Denominación de Origen (DO)systeem gecreëerd die late rin 1970 is aangepast.  Dit systeem heeft overeenkomsten met het Appellation d'origine contrôlée (AOC) om Frankrijk, Portugal's Denominação de Origem Controlada (DOC) en het Denominazione di origine controllata (DOC) systeem uit Italië.

 

Sinds 2009 zijn er 79 kwaliteitswijnregio’s in Spanje. Als toevoeging bestaat verder nog het Denominación de Origen Calificada (DOCa of DOQ in het Catalaans). Dit is een aparte status voor DO’s die consistent zijn in haar kwaliteit. Er zijn momenteel twee

DOCregio’s: Rioja and Priorat.

 

Spaanse Wijntyperingen

Sinds Spanje’s toetreding tot de Europese Unie, zijn er bepaalde wijnwetten ingevoerd die consistent zijn met andere Europese systemen. Een van deze ontwikkelingen is de introductie geweest van het classificatiesysteem dat vijf niveaus kent voor de verschillende wijnen;

  1. Vino de Mesa (VdM) - tafelwijn

  2. Vinos de la Tierra (VdlT) – vergelijkbaar met de Franse vin de pays. Wijn van het land

  3. Vino de Calidad Producido en Región Determinada (VCPRD) – Dit wordt gezien als de opstap naar DO-status

  4. Denominación de Origen

  5. Denominación de Origen Calificada - Rioja was de eerste regio met deze status, gevolgd door Priorat en Ribera del Duero

 

Spaanse wijn kent een verschillende aanduidingen. Als je een fles Spaanse wijn tegenkomt, zie je wellicht “Joven”, “Crianza”, “Reserva” of “Gran Reserva” staan. Dit zijn de typeringen die aangeven hoe jong of oud de wijn is.

 

JOVEN” (jeugdig)

Dit zijn jonge wijnen die pas in hun eerste of tweede jaar zijn. Hierdoor zijn ze voornamelijk fris en fruitig.

 

CRIANZA

Crianza wordt op het label gebruikt wanneer de wijn minimaal twee kalenderjaren oud is (en dus in zijn derde jaar is) en tevens minimaal 6 maanden in een eiken vat is bewaard in het geval van witte wijn en minimaal 12 maanden in het geval van rode wijn.

 

RESERVA

De typering Reserva vind je op het etiket terug wanneer de wijn mininmaal drie kalenderjaren oud is, en waarbij de wijn zowel in een eikenvat als ook de fles heeft gerijpt. Van deze drie jaar dient de wijn minimaal 12 maanden in eikenvaten te worden bewaard. Een “reserva” is niet weggelegd voor alle wijnen. Dit is vaak een selectie uit de beste wijngaarden met excellente potentie. Voor witte wijnen is deze aanduiding weggelegd na een periode van twee jaar waarvan tenminste 6 maanden in eikenvaten.

 

GRAN RESERVA"

De mooiste aanduiding is weggelegd voor de “Gran Reserva’s”. Dit zijn geselecteerde en exceptionele wijnen van wijngaarden die minimaal twee jaar in eikenhouten vaten hebben mogen rusten en drie jaar in de fles, in totaal vijf jaar dus. Witte wijnen daarentegen hebben minimaal vier jaar gerijpt waarvan minimaal een jaar in eikenhouten vaten.

 

Deze aanduidingen worden volgens strikte richtlijnen door de wijnhuizen gevolgd en gecontroleerd door de Dominación de Origen instituten.

 

Wist je trouwens dat In Spanje hebben wijnmakers het over elaborar (samenwerken) in plaats van fabricar (produceren of maken) aangezien dit het beste past bij de Spaanse wijnfilosofie?

 

Druifsoorten

De meest verbouwde druif is de witte wijn druif Airén, erkend om haar hardheid en vastberadenheid om niet te vallen. Deze druif is in heel Spanje te vinden. Wijn van deze druif hebben een hoog alcoholgehalte. De rodewijndruif, Tempranillo, is de tweede meest verbouwde druifsoort. Ook de Garnacha wordt veelvuldig gebruikt. Zowel Tempranillo als ook Garnacha zijn de basis voor vol-rode wijnen die geassocieerd worden met Rioja, Ribera del Duero en Penedès waarbij de Garnacha de belangrijkste druif is in de Priorat regio.

 

In het noordwesten zijn in Rías Baixas en Rueda de witte wijnvarianten Albariño en Verdejo populair. In de Cava-producerende regio's in Catalonië worden de druiven Macabeo, Parellada en Xarel·lo veelvuldig gebruikt ten behoeve de productie van de witte mousserende wijnen. In de zuidelijke Sherry en Malaga regio's in Andalusië zijn de primaire druiven de Palomino en Pedro Ximénez. Daar de Spaanse wijncultuur steeds moderner wordt, zijn er steeds meer internationale wijnvarianten terug te vinden in “blends” en in oorspronkelijke vorm. Denk daar bij aan Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Merlot en Sauvignon Blanc. Andere Spaanse varianten met significante invloed zijn Cariñena, Godello, Graciano, Mencia, Loureira en Treixadura.

Spaanse wijn; vino español

Passie voor Spaanse wijn

 

 

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page