Rueda

Rueda en de wijn hier van afkomstig, mag wel gezien worden als de bakermat van het bedrijf VinoSpaña. Na verschillende reizen naar de leuke en historische stad Valladolid en haar omgeving, werd de oprichter van VinoSpaña gegrepen door de overheerlijke Rueda wijnen. Vandaar uit de passie ontstaan naar de overige Spaanse wijnen en is uiteindelijk VinoSpaña ontstaan.

Rueda is een gemeente in de Spaanse provincie Valladolid in de regio Castilla y León met een oppervlakte van 90,50 km². De wijngaarden van de DO Rueda liggen rondom de stad Rueda, in de provincie Valladolid. De druiven staan aangeplant op een groot, vlak plateau, zo’n 170 kilometer ten noordwesten van Madrid. Rueda wordt van het oosten naar het westen doorkruist door de rivier de Duero (Douro genaamd in Portugal). Er heerst een continentaal klimaat, met hete zomers en koude winters. Met 2.700 zonuren per jaar is de streek zeer zonnig.

 

De Dominación de Origen (DO) Rueda is op 12 januari 1980 door het ministerie van Landbouw afgegeven en dit was de eerste DO die voor de regio Castilla y León was afgegeven. Dit na hard werken om de erkenning en bescherming voor de autochtone drijfsoort te realiseren; de Verdejo. In 2012 is er een nieuw record gevestigd in de D.O. Rueda met een druifproductie van 77,764,696 kg. 98% van deze productie is afkomstig van de witte druiven (76,601,917 kg) waarbij de autochtone druif, de Verdejo, het merendeel voor haar rekening neemt met 65,498,564 Kg. (86,51% van de totale productie). Sinds 2002 komen er ook enkele tempranillo rode DO-wijnen uit Rueda.

 

Dominación de Origen (DO) Rueda is een van de weinige Europese wijngebieden dat gespecialiseerd is in witte wijn en de bescherming en ontwikkeling van de Verdejo; de autochtone druif.

 

Rueda wijnen worden gekenmerkt door haar sterke persoonlijkheid die de Verdejo druif met zich meeneemt, het vermengen met andere varianten en de wijngaarden zelf (vaak in moeilijke omstandigheden), voegen alle iets toe aan deze veel erkende wijn.

 

Wijnsoorten

  • Verdejo

  • Sauvignon Blanc

  • Viura

  • Palomino Fino

 

 

Verdejo; haar karakter

Het Rueda karakter; een combinatie van Verdejo druiven, continental weer en een gravel ondergrond. De Verdejo druif wordt al sinds eeuwen in de Dominación de Origen (DO) Rueda geteeld waarbij haar origine terug gaat naar de 11e eeuw, naar de tijden van Koning Alfonso VI. Bij de rivier de Duero waren mensen terug te vinden uit Cantabrie, Baskenland en moslims uit de zuidelijke regio’s. Waarschijnlijk waren het de laatstgenoemde, de zogenoemde mozárabes die de Verdejo van Noord-Afrika naar Spanje hebben gebracht. 

Passie voor Spaanse wijn

 

 

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page