Ribera del Duero

Geschiedenis

Wijn wordt al sinds duizenden jaren geproduceerd in de Ribera del Duero maar de wijncultuur zoals wij die vandaag de dag kennen is zeer waarschijnlijk begonnen met de komst van Benedictus monniken die in de twaalf eeuw vanuit het Franse Cluny uit de Bourgondië afkomstig waren. Dat er al sinds 2.000 jaar wijn wordt gemaakt in de Ribera del Duero regio wordt gemaakt, blijkt wel uit een 66 meter grote mozaïek met daarop de God van de drank; Bacchus, die in Baños de Valdearados te vinden is.

 

Regio

Ribera del Duero is een Spaanse geregistreerde Dominación de Origen (DO) en is gelegen in het noordelijke plateau. Deze regio is een van de elf regio’s die bestempeld worden als regio met kwaliteitswijn en dit binnen de autochtone provincie Castille y León. Deze regio is tevens een gerenommeerde regio voor de productie van wijn aan de Duero rivier. Tevens wordt regio gekarakteriseerd door een voornamelijk vlakke maar rotsige omgeving en deze is gelegen in het dorpje Aranda de Duero. Daarentegen liggen de meest bekende wijngebieden Peñafiel en Roa de Duero in het westen. 

 

De Ribera del Duero regio is te vinden aan de zuidkant van de provincie Burgos, strekt aan de west kant tot en met Valladolid en omhelst verder de provincies Segovia en Soria aan de zuid en respectievelijk noordkant. Zoals de naam al doet vermoeden, volgt de regio vanuit Valladolid de koers van de Duero rivier en dat voor 115 kilometer en met de stroom mee. Op zijn breedst is de Duero rivier wel 35km breed. De wijnregio Ribera del Duero ligt aan de jongere vertakkingen van de rivier, die verder nog doorgaat tot bij de Toro en Rueda wijnregio’s, alvorens deze verder gaat in de beroemde Portugese wijnregio’s Douro en Porto. Waar deze uiteindelijk uitkomt in de Atlantische Oceaan.

 

De wijnen van Ribera del Duero

Ribera del Duero is de thuisbasis van de wereldberoemde en hoog aangeschreven Emilio Moro, Valderiz, Vega Sicilia en Tinto Pesquera wijnen en dit alles voornamelijk afkomstig van de rode wijn gemaakt van de Tempranillo druif. Het is dan ook niet voor niets dat Ribera del Duero in 2012 door het prestigieuze Wine Enthusiast Magazine wijnregio van het jaar 2012 werd genoemd.

 

Vrijwel alle wijnen in Ribera del Duero DO worden geproduceerd van rode druiven. De Albillo druif is de enige witte variant die wordt geteeld en witte wijnen zijn vrijwel allemaal voor lokale consumptie. De meerderheid van de productie is ten behoeve van de Tinto Fino (dit is de lokale naam voor de Tempranillo) en dit is de meest aanwezige rode variant in het noordelijk deel van het Spaanse peninsula.

 


Passie voor Spaanse wijn

 

 

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page