Rías Baixas

Rías Baixas ligt in Galicië, het noordwesten van Spanje en kan onderverdeeld worden in drie zones in de provincie Pontevedra. Sinds de jaren '80 gaat Rias Baixas vooruit als wijngebied en het gebied behoort nu tot de top van Spaanse witte wijnen. De wijngaarden liggen meestal in de buurt van ondiepe en lange inhammen langs de kust. In tegenstelling tot veel andere Spaanse wijnregio’s, is de DO Rías Baixas een opvallend groene streek, met prachtige glooiende heuvels en dat komt daar Rias Baixas een vrij koud gebied is met veel regenval, zo'n 1300mm per jaar, en een Atlantisch zeeklimaat kent. De zomers kunnen zeer droog zijn en de gemiddelde temperatuur ligt op 13 graden Celsius. De zon schijnt er per jaar gemiddeld 2200 uur. De bodem bestaat uit graniet en alluviale bodems komen ook veel voor. Het gebied grenst aan de Atlantische Oceaan en het noorden van Portugal. De regio is vooral bekend om haar droge, witte kwaliteitswijnen.

 

De wijngaarden van Rías Baixas beslaan ongeveer 2.200 hectare. Er worden zo’n 12 druivenrassen verbouwd. De Albarino druif komt hier het meeste voor, circa 90% van de wijngaarden is er mee beplant, maar ook de lokale soorten Condado en Tea worden veel gebruikt. Albariño-wijnen zijn aromatisch en zeer fruitig, met een hoog natuurlijk alcoholpercentage van 12% of meer. De beste Albariños komen uit het licht heuvelachtige gebied van Val do Salnés, rondom het stadje Cambados aan de westkust. Om een D.O. Rias Baixas wijn te maken is het noodzakelijk dat 70% van de wijn bestaat uit de Albarino druif. De wijnen zijn voornamelijk zeer fruitig en hebben veel karakter en aroma. 
 

Behalve de albariño staan er ook andere inheemse rassen als de torrontés, loureira, treixadura en caiño aangeplant. De blauwe druiven die in Rías Baixas worden verbouwd zijn nauwelijks van belang. Enkele tophuizen uit deze streek zijn het bekende Martin Codax, Adegas Galegas en Bodegas Terras Gauda. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Albarino druif

Passie voor Spaanse wijn

 

 

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page