Penedès

De invloed van de zon en de mediterrane zee maakt de Penedès een bevoorrecht wijngebied. Tijd doorbrengen in deze regio met haar door zon overgoten wijngaarden, of te wandelen door de dorpen en stadjes waarbij heerlijke wijnen en mooie Bodegas worden ontdekt is een fantastische ervaring.

 

Welkom tot de DO Penedès / Benvinguts a la DO Penedès / Bienvenidos a la DO Penedès

De Penedès is de bakermat van de Cava, en wellicht daardoor een van de bekendste gebieden. Nog geen uur ten zuiden van Barcelona ligt Penedès, de belangrijkste productieregio van Catalonië. Er komen veel verschillende wijnen uit het gebied, van mousserende cava’s tot droge rode en witte wijnen en zoete dessertwijnen. In de 19e eeuw was Penedès een van de eerste gebieden die begon met het produceren van massawijnen. Voor een gedeelte werden deze geëxporteerd naar Frankrijk.

 

Aan het einde van de 19e eeuw werd een groot deel van de wijngaarden in Penedès vernietigd door de druifluis. Veel wijnbouwgrond is toen opnieuw aangeplant met voornamelijk witte druiven. In Penedès werd ook de allereerste cava, de mousserende Spaanse wijn, ontwikkeld door José Raventos. Raventos was de oprichter van het bekende cava-huis Codorníu.

 

In het warmste gedeelte van Penedès staat van oudsher veel malvasia en moscatel de Alejandría aangeplant. Deze druiven worden verwerkt in zoete versterkte wijnen. Tegenwoordig worden steeds meer wijngaarden opnieuw aangeplant met garnacha, cariñena, en monastrell voor de stevige rode wijnen. In de vallei groeien echte witte cava-druiven als de macabeo, xarel-lo en parellada. De tempranillo en cabernet sauvignon worden hier ook steeds meer verbouwd. Aan de voet van het Centraal Plateau is het relatief koel. Hier staan veel witte druiven aangeplant, waaronder parellada, riesling en chardonnay.

In de jaren ’60 en 70’ van de vorige eeuw is Penedès geheel gemoderniseerd. De beroemde wijnmakers Miguel Torres Carbo en zijn zoon Miguel A. Torres namen daarin het voortouw. Ze introduceerden als eersten roestvrijstalen opslagtanks. Miguel Torres Jr. studeerde oenologie in Frankrijk en experimenteerde met internationale druivenrassen en inheemse druivenvariëteiten. Hij ontwikkelde innovatieve wijnen van onder meer cabernet sauvignon, chardonnay, en riesling, die hij mengde met verschillende inheemse druivenrassen. Naast Torres produceren de wijnhuizen Jean Leon en Parés Baltà ook zeer goede wijnen.

Xarel·lo

Xarel·lo is het vlaggenschip van de DO Penedès. Briljant, uniek en meer dan de moeite waard. In alles de essentie van dit wijngebied... 

 

Xarel·lo is de meest verbouwde druif in de DO Penedès met meer dan 7000 hectare aan wijngaarden. De druif kan goed met de soms lastige omstandigheden van de Penedès omgaan. Het is een rustieke plant met een geleidelijk groei die vroeg in de lente begint te bloeien en niet beinvloed wordt door droogte en warmte. Haar productie is vrij stabiel jaar na jaar.

Op zoek naar een luxe vakantiewoning, midden in de Penedès? Dichtbij Vilafranca del Penedès, Sitges, Barcelona en de beroemde Cava & wijn Bodegas? Klik dan rechts op de foto van Mas Pigot.

Passie voor Spaanse wijn

 

 

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page