Navarra

De Druiven

D.O. Navarra behelst 11.700 hectare aan wijngaarden en bidet de volgende druifsoorten:

 

  • Rood / Tinto: Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot, Graciano, Syrah, Pinot Noir and Mazuelo.

  • Wit / Blanco: Garnacha Blanca, Viura, Chardonnay, Moscatel de Grano Menudo, Sauvignon Blanc and Malvasía.

 

Tempranillo, de basisdruif voor het maken van rosé wijn, heeft een aandeel van 34,5% van de gehele productie in het gebied, gevolgd door de Garnacha (22,78%), Cabernet Sauvignon (16,04%), Merlot (14,60%), Chardonnay (4,30%), Viura (1,75%) en nog andere varianten met kleinere hoeveelheden.

 

De Navarra Wijnen

Navarra, het land van wijngaarden en wijndiversiteit, bidet diverse kwalitatief hoogstaande wijnen, ook wel bekend als “Vinos de Pago”. Dit zijn alle wijnen die officieel erkend worden door de Dominación de Origen.

 

"Vinos de Pago"

Vino de Pago wijnen is een zekere erkenning die de hoge kwaliteit en de speciale kenmerken van een wijngaard bewaakt. Er zijn drie “vinos de pago die door de Navarra administratie worden erkend; Pago Señorío de Arínzano, Pago Prado de Irache en Pago de Otazu.

 

Tevens zijn er in de Navarra regio drie beschermede erkenningen van origine;

  1. de Navarra erkenning van origine of Origin, die de wijngaarden en wijnen van 95 dorpen bewaakt, die allemaal in Navarra liggen

  2. De Rioja erkenning van origine; hier vallen 8 dorpen uit de Navarra onder die aan de linker kant van de Ebro rivier liggen en die vermengd zijn met de “Rioja Baja” regio: Viana, Aras, Bargota, Mendavia, Sartaguda, Andosilla, San Adrián en Azagra. Dit gebied is goed voor 6.800 hectare aan wijngaarden.

  3. De Cava erkenning van origine; gereserveerd voor de mousserende wijn, die wordt geproduceerd in de gebieden van Barcelona, Tarragona, Lérida, Gerona, Zaragoza, Valencia, Badajoz, La Rioja, Alava en Navarre. De dorpen in de Navarra die D.O.Cava genoemd mogen worden zijn Mendavia en Viana.

 


Regio

Navarra wordt ook wel het land van de druiven genoemd. Navarra is gelegen in het Noorden van Spanje, tussen de Pyreneeën en de Ebre Rivier vallei. Het vormt bij elkaar 10.000 vierkante kilometer en heeft een bevolking van net over een half miljoen met haar hoofdstad Pamplona en Tudela, Tafalla en Estalla als overige grote steden in de regio. Navarra is enorm rijk in cultuur en geschiedenis en heeft een grote diversiteit in klimaat met zowel Atlantische, landelijke en Mediterrane weersomstandigheden.

Passie voor Spaanse wijn

 

 

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page