Monterrei

Een van Spanje’s kleinste en dus ook onbekendste wijngebieden ligt zuidoostelijk in Galicië, vlak bij de grens met Portugal en heet Monterrei. Verín is de hoofdstad, maar als plaats is Monterrei wel zo interessant. Dit alleen al vanwege het 12e eeuwse kasteel Condes de Monterrei, waar overigens de eerste Galicische drukpers werd geplaatst. Door het ongeveer 450 hectare tellende gebied van heuvels, valleien, plateaus en lage bergen loopt zowaar een Ruta del Vino. Aan hun dikwijls rosse grond is te zien dat de wijngaarden veelal kleihoudend zijn. En wie er ’s zomers rondtoert zal ervaren dat Monterrei het zonnigste, droogste en warmste klimaat van de Galicië’s wijngebieden heeft; het kwik kan overdag  tot een graad of 30 stijgen

 

De D.O. Monterrei ontleent zijn naam aan Monterrey, wat in het Castilliaans ‘koningsberg’ betekent. Monterrei is de Galicische spelling. De vesting bovenop een heuvel kijkt nog altijd over de wijngaarden uit, die ten zuiden en ten noorden van de weg tussen Madrid en Galicië liggen, dicht bij de Portugese grens. Het gebied kreeg pas in 1996 de D.O.-status, hoewel het al sinds de jaren ’70 de voorlopige D.O.-status bezat. Er vindt een langzame terugkeer plaats van inheemse druivensoorten en vinificatiemethodes, die lijken op die in de rest van Galicië – ze zorgen voor frisse, fruitige witte wijnen en jonge rode Mencíawijnen. Voorts worden er nieuwe investeringen gedaan in de kleine familie- en coöperatieve wijnmakerijen in de regio.


Veel wijn wordt nog altijd in bulk verkocht en men is pas net gestart met het verwerken van inheemse druiven, maar vooruitstrevende bodega’s laten al wel de mogelijkheden van de wijngaarden zien. De D.O. ondersteunt deze ontwikkeling door een Monterrei Superior-classificatie toe te kennen aan wijnen die met meer dan 85% van een inheemse druivensoort gemaakt zijn.

 

Geschiedenis

De eerste wijngaarden werden aangeplant door middeleeuwse feodale landheren en door de kerk, in de tijd dat Monterrey een kerkelijke vesting en paleis was, compleet met een pelgrimshospitaal. De vesting, die de regionale regering herbergde, controleerde de prijzen en de kwaliteit van de wijnen die door het lokale klooster en de feodale plantages gemaakt werden. Het gebied staat voorts bekend om de kwaliteit van zijn water; vandaar ook het kuuroord en de waterbottelarij in Verín. Monterrei verkreeg een voorlopige D.O.-status in de jaren ’70 van de 20e eeuw, maar deze werd tijdelijk opgeschort totdat lokale wijnbouwers in de jaren ’90 besloten om de D.O. nieuw leven in te blazen.  

 

Belangrijkste druivensoorten

De meeste wijn is wit. Er zijn twee hoofdtypes: de eerste groep bestaat uit lichte, frisse wijn, gemaakt van de Doña Blanca, die vooral lokaal gedronken wordt; de tweede groep bestaat uit frisse, fruitige wijn, gemaakt van Treixadura en Godello, die met name geëxporteerd wordt. In karakter liggen ze tussen de fruitige, bloemige smaak van Galicië en de stevige en wat hoogalcoholische wijnen uit midden-Spanje in. De rode wijnen zijn jong en voornamelijk gemaakt van Mencía, met een incidenteel experiment – zoals CrianzaHet Spaanse woord voor het gecontroleerd ouderen en rijpen van de wijn, waardoor deze speciale kenmerken ontwikkelt. De term wordt in het algemeen gebruikt om een willekeurige geouderde wijn aan te duiden. ‘Vino de crianza’ is de omschrijving van een kwaliteitswijn die gedurende tenminste twee jaar op hout en fles geouderd is.’s op basis van Tempranillo. De Monterrei Superior-classificatie wordt toegekend aan wijnen die voor tenminste 85% gemaakt zijn van lokale en geprefereerde druivensoorten.

 

Witte wijn

  • Doña Blanca

  • Godello

  • Treixadura

 

 

 

Rode Wijn

  • Mencía

  • Bastardo

 

 

 

Priorat

Passie voor Spaanse wijn

 

 

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page